Doorgaan naar hoofdcontent

Grip op je coronadip

 

Grip op je coronadip

De tweede golf is een feit. Hij overspoelt niet alleen het land, maar ook onze gedachten, onze dagelijkse routines en onze emoties. De murwsmurf wordt er gaandeweg alvast goed murw van. En dat is niet zo raar.

Als murwsmurf word ik geplaagd door een duivels dilemma omdat ik enerzijds enorm meevoel met het leed van de coronapatiënt en de overbelaste zorgmedewerker en anderzijds wordt geconfronteerd met het offer dat hiervoor gebracht moet worden, zoals de vrijheidsbeperkende maatregelen. En offers brengen, dat ben ik (homo sapiens) al een tijdje verleerd.

Maar er knaagt nog meer. Onze illusie van controle onschendbaarheid is doorprikt en we weten niet meer hoe we met oncomfortabele noodlottigheden om moeten gaan. Zoals een griepgolf.

Voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer (65) zegt over de
nieuwe gedeeltelijke lockdown:

‘Het is een keuze. Geen keuze op basis van een visie, of de lange termijn. Er ligt geen overweging aan ten grondslag over de vraag wat een goed leven is. De maatregelen komen voort uit praktische afwegingen: wat kan het zorgsysteem aan. Getallen, data: hoeveel besmettingen, hoeveel ic-bedden. Alsof data ons alles vertellen. Data en feiten zijn neutraal, het is de interpretatie die maakt welke waarde we eraan toekennen. Met de cijfers van nu waren we in mei juist opgelucht, toen hadden we geen testcijfers. De hoeveelheid bezette ic-bedden was gelijk.’

En: ‘Het RIVM is pas in 2009 begonnen de sterftecijfers in kaart te brengen, zodat we weten of de sterftecijfers binnen onze zelfgestelde grenzen van ‘normaal’ vallen. Het zou ons leven onbezorgder moeten maken. Het omgekeerde is gebeurd.’

‘Het is nu oktober. Stel dat dit voortduurt tot maart, april en dat er pas in de zomer weer bewegingsruimte ontstaat – dat is voor veel mensen niet te overzien. Voor jong én oud. Wat denk je van de mensen die bang zijn om naar buiten te gaan? Je kan denken dat insluiting goed is voor de gezondheid, maar de maatregelen die nu genomen worden hebben ook grote gevolgen voor de gezondheid.’

‘Daarom zouden we juist nu bij elkaar moeten komen om te praten over de vraag: hoe kun je omgaan met een onzekerheid en oncontroleerbaarheid waar we helemaal niet meer aan gewend zijn, hoe ga je om met het noodlot, pech en geluk.’

ACT

Hoewel de murwsmurf (als typische Hollander wellicht) niet vies is van een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid, gaat hij hierover geen samenkomsten organiseren (die online ook kunnen plaatsvinden bovendien). Ik hou me daarom graag bezig met de vraag zelf. En daarbij kom ik uit bij ACT (acceptance and commitment therapy).

Het vertrekpunt bij Act is dat alles wat ons een oncomfortabel gevoel geeft we het liefst uit de weg gaan. Onze reflex is om te zoeken naar controle. Controle wordt bij ACT gezien als disfunctionele coping in een ongewenste situatie of bij ongewenste gedachten en gevoelens. Grip wordt gezien als functionele gedragsverandering. 

Controle is het proberen van het beheersen en sturen van je gedachten en gevoelens in een bepaalde situatie. Bijvoorbeeld de ongewenste gedachte: ik ben dik. Deze gedachte is niet plezierig en wil je onderdrukken, liefst gewoon niet hebben. Een strategie om hiermee om te gaan kan zelfs eten zijn, omdat dit je afleidt van de onplezierige gedachte en troost en comfort kan bieden. 

Grip is de manier waarop je met je gedachten omgaat: bijv accepteren dat deze er zijn en kiezen om naar de sportschool te gaan, gezond eten in huis te halen, etc. Het accepteren van oncomfortabele gevoelens en gedachten kan als een bijzonder zware opgave voelen. Wanneer je je leven lang gewend bent om te vechten om iets te bereiken of onder controle te houden, kan acceptatie voelen als overgeven en als zwak en machteloos. 

BIj ACT is accepteren het bewust toelaten en effectief uitnodigen van alle gedachten, emoties gevoelens in je leven die je liever niet zou willen ervaren en waar je met je gedrag geen invloed op uit kunt oefenen. 

Accepteren wordt soms verward met het negeren, of wegdrukken van negatieve gedachten. Dat is absoluut niet de bedoeling bij ACT. Accepteren betekent prettige, maar ook vervelende omstandigheden, gevoelens en gedachten toelaten en er geen oordeel over vellen. Je gaat niet alles omvormen totdat het positief is. Wanneer jou iets naars overkomt, zou het vreemd zijn wanneer je gaat staan juichen. Als je last van een aandoening hebt, is het zinloos om te doen alsof die er niet is, of om je er heel hard tegen te verzetten.

Je leert bij ACT om niet te vechten tegen negatieve gevoelens en gedachten en om vervelende situaties niet te vermijden, maar om te ervaren hoe die nare gevoelens of gedachten over iets precies aanvoelen. Omdat je bewust wordt van de dingen die het leven voor jou de moeite waard maken, oftewel je waarden, zul je gaan beseffen dat negativiteit accepteren niet betekent, dat je ongelukkig wordt. ACT leert je aan de hand van 6 ACTiepunten te stoppen met zinloze gedachten en handelingen en te starten met wat echt belangrijk is voor jou. ACTiepunt is daarom ideaal als loslaten en / of focussen lastig is op dit moment.

Tips

En waarop zouden we ons moeten focussen nu dan? Wat we geleerd hebben uit de eerste lockdown is dat het belangrijk is om:

  • Te blijven  bewegen. 
  • Niet te panikeren, maar jezelf te organiseren. Breng structuur aan in je dagen en bezigheden.
  • Verbonden te blijven. Met zoom, skype of eender welke andere hype.
  • Het nieuws te beperken. Het nieuws gaat niet alleen je gedachten bepalen maar te veel nieuws maakt dat je er ook nog eens aan gaat twijfelen omdat er altijd tegenstrijdigheden in zullen zitten. Het is dus juist niet zo dat je geen overzicht hebt of niet meer helder kunt beslissen door het nieuws te beperken.
  • Grapjes te maken.
Zo hield Fox News een live stemming op televisie. Amerikanen konden kiezen of ze Trump zijn aanpak van het coronavirus ‘superb’, ‘great’, of ‘very good’ vinden. Dit was geen grap. Nu kun je jezelf hieraan ergeren, maar je bent het niet verplicht. Je kunt het ook als grap zien. Het is niet omdat een situatie extreem ernstig is, dat je er niet mee kan lachen. En het is niet omdat je er mee kan lachen, dat de situatie niet extreem ernstig is.

Of je nu in de zorg of horeca werkt of eender waar; Je mag ook nu gewoon lekker in je vel te zitten. Meer weten over ACT? Neem contact op met de Leerfabriek.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wie is de Murwsmurf?

Elke dag gebeurt er wel iets waarvan de moed in je schoenen kan zakken.  De helpdesk blijkt een computer te zijn. Je bent je Tesla vergeten op te laden. Je komt centjes te kort omdat de maand deze keer 31 dagen telt, je bitcoin is verdampt, je zoontje heeft een ongeluk in zijn broek terwijl je op punt van vertrekken staat, je bent je mondkapje vergeten, je wil je paarse krokodil terug maar je moet eerst een aanvraag indienen, je broek is iets te strak geworden, je hebt de verkeerde afslag genomen. Allemaal dingen waar een mens murw van wordt. Via deze Blog wil Jack van de Langenberg van de Leerfabriek wekelijks zo’n alledaags of hedendaags thema aanpakken via de murwsmurf. Groetjes van, De Murwsmurf

Als de wiedeweerga

  Photo by Maria Teneva on Unsplash A ls de wiedeweerga Deze week wist de Murwsmurf het even niet meer. Daar werd de murwsmurf natuurlijk goed murw van, wat niet betekende dat hij te vermurwen was. Hoe erg kan het ten slotte zijn om als Murwsmurf tijdelijk de gedaante van (internet-)Surfsmurf aan te nemen? Het antwoord ligt daar immers voor het oprapen, toch? Het niet weten is met internetdata, ons collectieve extern geheugen, een normale zaak geworden toch? En kwetsbaar zijn is helemaal hot en happening. Dus. Eigenlijk -zo bedacht de Murwsmurf- hoeven we dus helemaal niets meer te kunnen en te weten.   Hierop kreeg de Murwsmurf visioenen van een azuurblauwe hemel met dito blauwe zee, gevuld met blauwe Surfsmurfjes. Keep calm and let   it all hang. Toen de Murwsmurf weer wakker werd bekroop hem een ander gevoel. Had hij niet deze week contact gehad met tientallen arts assistenten? Arts assistenten die jong en ambitieus zijn en in het diepe coronavirus zijn gegooid. Van arts assist

Op een blauwe maandag

Op een blauwe maandag……. De feestdagen, voor zover die er waren, zijn voorbij. De dagen zijn kil en kort. De zomer is nog ver. Je voornemens zijn zoekgeraakt en vandaag is het Blue Monday. Op de verjaardag van de murwsmurf dwarrelen sneeuwvlokjes als een zware deken neer op het dak, versteend het landschap en zakt het gemoed. De wereld is in coma, het contact is zoek. Wat nu? Wat als iemand in de put zit? Is peptalk dan het juiste medicijn? “Je bent niet alleen murwsmurf; iedereen is murw door de corona!”. “Ach” ; denkt de murwsmurf. “Dus nu ben ik ook al iedereen geworden…. “   Of; “als Blue Monday officieel de meest depri dag is van allemaal, kan het vanaf nu alleen maar beter worden….” . “Ach” , denkt de murfsmurf, “weer een verloren ziel die zichzelf tevergeefs projecteert op een ander”. Of: “ga plannen maken voor de zomer, dan heb je iets om naar uit te kijken.” “Dat kan wel zijn ”, denkt de murwsmurf, “maar John Lennon zei dat Life is what happens to you while you are busy maki