Doorgaan naar hoofdcontent

De (af)lerende organisatie


De murfsmurf is deze week vooral murw van de coronasleur en verlangt naar vroegere tijden met oude sleuren. Maar hoe werkt dat in bedrijven eigenlijk, met gewoontes op je werk, vraagt de murfsmurf zich af.

De (af)lerende organisatie.

Hoe flexibel, veerkrachtig en creatief de mens ook moge zijn; we zijn in de eerste plaats een gewoontedier.  Zo valt het (helemaal) niet mee om links te gaan rijden in Engeland of Zuid Afrika. Het duurt lang voordat het dragen van een mondkapje net zo logisch is geworden als het dragen van schoenen en we nemen toch de kortste weg naar ons werk, ook al weten we dat daar sinds drie dagen een omleiding is.

Als we vandaag allemaal afspreken dat we op het werk met systeem B gaan werken maar systeem A is nog beschikbaar; hoe groot is dan de kans dat systeem B gebruikt wordt? - Gelukkig bestaan er early birds en worden die vaak beloond voor het nieuwe goede gedrag, maar op meer dan een enkele early bird mag je niet rekenen. - Afleren is moeilijker dan aanleren. Vraag maar eens rond op de verslavingskliniek.

Als je de lerende organisatie googelt, dan krijg je een fantastisch pallet aan zoekresultaten en ben je voorlopig nog niet klaar met lezen. Als je de aflerende organisatie googelt dan verschijnt een artikel uit 2010, wat bij nader inzien niet over een aflerende organisatie gaat.

Hoe komt het toch dat we onze aandacht met 200% energie richten op de nieuwe weg die we in gaan, zonder acht te slaan op de oude route die nog steeds begaanbaar is? Wat doen we daar mee?

Bij Advieskunst.nl (advies voor adviseurs) snappen ze dit probleem ook en zeggen ze dat minimaal de helft van het plan zich moet richten op hetgeen moet worden afgeleerd.

Hoe je dat dan moet doen (behalve sterk in je schoenen staan als adviseur) komt helaas niet veel aan bod. Terwijl de lessen uit de verslavingskliniek (met de cirkel van Prohaska en motiverende gesprekstechnieken) Of ACT acceptance and Commitment Therapy ons hierin goed kunnen helpen.

En stel nu dat je dit een interessant thema vindt; dan is de vraag nu: leg je het naast je neer en ga je door met swipen of klikken, of doorbreek je je gewoonte en vraag je een gesprek aan met de leerfabriek? Bijv. via Alfons@kootsj.com

 

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wie is de Murwsmurf?

Elke dag gebeurt er wel iets waarvan de moed in je schoenen kan zakken.  De helpdesk blijkt een computer te zijn. Je bent je Tesla vergeten op te laden. Je komt centjes te kort omdat de maand deze keer 31 dagen telt, je bitcoin is verdampt, je zoontje heeft een ongeluk in zijn broek terwijl je op punt van vertrekken staat, je bent je mondkapje vergeten, je wil je paarse krokodil terug maar je moet eerst een aanvraag indienen, je broek is iets te strak geworden, je hebt de verkeerde afslag genomen. Allemaal dingen waar een mens murw van wordt. Via deze Blog wil Jack van de Langenberg van de Leerfabriek wekelijks zo’n alledaags of hedendaags thema aanpakken via de murwsmurf. Groetjes van, De Murwsmurf

Als de wiedeweerga

  Photo by Maria Teneva on Unsplash A ls de wiedeweerga Deze week wist de Murwsmurf het even niet meer. Daar werd de murwsmurf natuurlijk goed murw van, wat niet betekende dat hij te vermurwen was. Hoe erg kan het ten slotte zijn om als Murwsmurf tijdelijk de gedaante van (internet-)Surfsmurf aan te nemen? Het antwoord ligt daar immers voor het oprapen, toch? Het niet weten is met internetdata, ons collectieve extern geheugen, een normale zaak geworden toch? En kwetsbaar zijn is helemaal hot en happening. Dus. Eigenlijk -zo bedacht de Murwsmurf- hoeven we dus helemaal niets meer te kunnen en te weten.   Hierop kreeg de Murwsmurf visioenen van een azuurblauwe hemel met dito blauwe zee, gevuld met blauwe Surfsmurfjes. Keep calm and let   it all hang. Toen de Murwsmurf weer wakker werd bekroop hem een ander gevoel. Had hij niet deze week contact gehad met tientallen arts assistenten? Arts assistenten die jong en ambitieus zijn en in het diepe coronavirus zijn gegooid. Van arts assist

Op een blauwe maandag

Op een blauwe maandag……. De feestdagen, voor zover die er waren, zijn voorbij. De dagen zijn kil en kort. De zomer is nog ver. Je voornemens zijn zoekgeraakt en vandaag is het Blue Monday. Op de verjaardag van de murwsmurf dwarrelen sneeuwvlokjes als een zware deken neer op het dak, versteend het landschap en zakt het gemoed. De wereld is in coma, het contact is zoek. Wat nu? Wat als iemand in de put zit? Is peptalk dan het juiste medicijn? “Je bent niet alleen murwsmurf; iedereen is murw door de corona!”. “Ach” ; denkt de murwsmurf. “Dus nu ben ik ook al iedereen geworden…. “   Of; “als Blue Monday officieel de meest depri dag is van allemaal, kan het vanaf nu alleen maar beter worden….” . “Ach” , denkt de murfsmurf, “weer een verloren ziel die zichzelf tevergeefs projecteert op een ander”. Of: “ga plannen maken voor de zomer, dan heb je iets om naar uit te kijken.” “Dat kan wel zijn ”, denkt de murwsmurf, “maar John Lennon zei dat Life is what happens to you while you are busy maki